-
28th Temmuz 2008

SAYGI-BARIŞ=>HAK-ADALET=>AHLAK-ERDEM=>SEVGİ-DOSTLUK=>UMUT-SORUMLULUK=>ÖZGÜRLÜK

İLAHİ ADALET  İLKELERİ 

İnsanların amaçlı(bir inanç üzere) olarak yaptıkları iyi veya kötü davranışlarının karşılığını yalnızca ölüm sonrasında elde edeceği sağlam bir kanıta dayanmaz. Bu anlayış insanları ya sorumsuz davranmaya veya ruhbanca bir yaşama sürüklemiştir. Oysa Allah, her şeyden haberdardır, kimseye haksızlık etmez. Hiçbir şey O’nun kontrolü dışında gerçekleşmez. 6En’am, 59; 2Bakara, 255; 41Fussilet, 47.

 

1) Başımıza gelenler kendi yaptıklarımızdan dolayıdır: 42/30  4/78-79

42Şura/30:Başınıza gelen her kötülük(musibet), kendi yaptıklarınız yüzündendir. O, yine de çoğunu affeder.”

4Nisa/78-79-“…Onlara bir iyilik dokunursa: “Bu, Allah tarafındandır.” derler. Onlara bir kötülük dokunursa:” Bu, senin yüzündendir.” derler. De ki:” Hepsi, Allah tarafındandır.” Bu halka ne oluyor ki söylenen sözü kavrayamıyorlar! Sana bir iyilik dokunduysa, Allah tarafındandır. Sana bir kötülük dokunduysa, kendi yüzündendir…” 

 

2)Dünyada güzel bir yaşamla yaşatma: 16/97,41,30 10/64 39/10

16Nahl/97: Erkek veya kadın, kim mü’min olarak iyi iş işlerse, elbette ona güzel bir hayat yaşatacağız ve onların ödüllerini yapmakta olduklarının en güzeli ile vereceğiz.

16Nahl/41: Zulme uğradıktan sonra Allah yolunda hicret edenlere gelince, elbette onları dünyada güzel bir şekilde yerleştiririz. Ahiret mükâfatı ise daha büyüktür. Keşke bilselerdi!

16Nahl/30: Allah’a karşı sorumluluk bilinciyle yaşayan kimselere, “Rabbiniz ne indirdi?” denildiğinde, “Hayr indirdi” derler. Bu dünyada iyilik yapanlara bir iyilik vardır. Ahiret yurdu ise daha hayırlıdır. Allah’a karşı sorumluluk bilinciyle yaşayanların yurdu ne güzeldir.

10Yunus/64: Dünya hayatında da, ahirette de onlar için müjde vardır. Allah’ın sözlerinde hiçbir değişme yoktur. İşte bu büyük başarıdır.

 

3)Onlara Dünyada da ahirette de rezillik vardır: 2/114 39/26 41/16. Onlara Dünyada zorlu ceza(azap) vardır: 3/56 9/74,85 13/34

2Bakara/114: Allah’ın mescitlerinde onun adının anılmasını yasak eden ve onların yıkılması için çalışandan kim daha zalimdir? Böyleleri oralara (eğer girerlerse) ancak korka korka girerler. Bunlar için dünyada rezillik, ahirette de büyük bir azap vardır.

3Al-i İmran/56: “İnkâr edenlere gelince, onlara dünyada da, ahirette de şiddetli bir şekilde azap edeceğim. Onların hiç yardımcıları da olmayacaktır.”

13Rad/34: Onlara dünya hayatında bir azap vardır. Ahiret azabı ise daha ağırdır ve onları Allah’ın azabından koruyacak kimse de yoktur.

 

4)Kötülüklere batıp yara alanların yaşamları da ölümleri de farklı: 45/21

45Casiye/21: Yoksa kötülük işleyenler, kendilerini, inanıp salih amel işleyenler gibi kılacağımızı; hayatlarının ve ölümlerinin bir olacağını mı sanıyorlar? Ne kötü hüküm veriyorlar!

 

5)Kazandıklarının karşılığı görsünler diye bağışlama: 45/14

45Casiye/14: İman edenlere söyle: Allah’ın (ceza) günlerinin geleceğini ummayanları bağışlasınlar. Çünkü Allah her toplumu, yaptığına göre cezalandıracaktır.

 

6)Biz, onlara öz benliklerinde(iç dünyalarında) ve dış çevrelerde(dış dünyalarda) ayetleri mutlaka göstereceğiz. Onlar da bunu tanıyıp bilecekler: 41/53 27/93

41Fussilet/53: Ayetlerini, dış çevrelerde(dış dünyalarda) ve kendi öz benliklerinde(iç dünyalarında) onlara göstereceğiz ki, onun gerçek (hak) olduğu onlara iyice belli olsun. Rabbinin, her şeye şâhit olması yetmez mi?

 

7)Sizin iyilik ve yararlı(hayır) diye bildiğiniz şey, kötülük ve zararlı(şer), kötülük ve zararlı(şer) diye bildiğiniz şey iyilik ve yararlı(hayır) olabilir: 2/216 24/11 Allah, hayır ve kötülükle(şer) dener: 21/35

2Bakara/216: Savaş, hoşunuza gitmediği halde üzerinize yazıldı (farz kılındı). Olur ki hoşunuza gitmeyen bir şey, sizin için hayırlıdır ve olur ki, sevdiğiniz şey de sizin için bir şerdir. Allah bilir de siz bilmezsiniz.

21Enbiya/35: Her nefis ölümü tadacaktır. Sizi bir imtihan olarak hayır ile de şer ile de deniyoruz. Ancak bize döndürüleceksiniz.

 

8)Allah’ın değil, ayartıcıların(şeytan vb.’lerinin) kötülüğünden(şer) Allah’a sığınılır: 113/2-5 114/4 (Kötülük(şer), Allah’tan değildir.)

113Felak/(1-5): De ki: “Yarattığı şeylerin kötülüğünden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin kötülüğünden, düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, haset ettiği zaman hasetçinin kötülüğünden, sabah aydınlığının Rabbine sığınırım.”

 

9)Allah, sana zarar dokundurursa veya hayır dokundurursa kimse kaldıramaz: 6/17

6Enam/17: Şayet Allah sana bir zarar dokundursa, bunu O’ndan başka giderecek yoktur. Fakat sana bir hayır dokunduracak olsa onu da kimse gideremez. Bil ki O, her şeye hakkıyla gücü yetendir.

 

KONUYLA İLGİLİ DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN LÜTFEN AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI İNCELEYİNİZ…

 

1) İlahi Kültürde Eleştiri Kültürü
2) İletişim Çatışmaları ve İletişimi Geliştirmenin Yolları
3) Niyet ve Bahane Kandırmacaları
4) Sorumsuzluk, İhmal, Bencillik ve Soyutlanma_Ka’b bin Malik
5) Bahaneler ve Mazeretler
6) Eleştirmek ve Eleştirilmek
7) Eleştirinin Önemi
8) Münafık, İkiyüzlü, Kararsız, İlkesiz ve Duyarsız Kimdir?
9) Münafıkların Özellikleri
10) Ahlak Odaklı Din, Allahlı Dindir
11) Dürüstlük Dinin Özüdür
12) Adanmış ve Aday İnsan
13) Soru Sormanın Yöntemi ve Adabı
14) Yeni Sınıfın İdeolojisi: Kariyerizm ve Konformizm
15) Ahlak, Adalet, Emek ve Sermaye
16) Kendimizi Kime Beğendirelim?

posted in AHİRET | 3 Comments