-
19th Eylül 2008

Ramazan’da Nasıl Beslenilmeli?

posted in BESLENME |

Ramazanda nasıl beslenmeliyiz?
İftarda ve sahurda hangi besinleri tüketmeliyim?" "İftar sonrası mide ağrımdan nasıl kurtulabilirim?
Kilomu korumak için neler yapmalıyım?
Bu yazımda, birçok kişinin merak ettiği bu sorulara cevap vereceğim…


Sahura mutlaka kalkın..
Günde 3 ana 1-2 ara öğün beslenen bireyler ramazan ayında günde 2 öğün besin tüketmesi nedeni ile doğal olarak metabolizmalarında bir yavaşlama olacaktır. Özellikle ramazan ayını vücudun dinlenme süreci olarak düşünebiliriz, fakat kilo vermek için iyi bir fırsat olarak düşünmemeliyiz. Zaten yavaşlamış olan metabolizmamıza, bizimde az yeme telaşımız eklenince daha fazla yavaşlamaktadır. Bu durum beyin tarafından aç kalınacağı sinyalinin verilmesine neden olur ve tüketmiş olduğunuz besinler yağ olarak depo edilmeye başlanır. Yapılan bu hata özellikle ramazan sonrası fazla kilo alımı olarak vücudumuza yansır.

Ramazan döneminde az yemenin dışında fazla yemekte oldukça riskli bir durumdur. Gün boyu aç kalan vücuda bir anda fazla kalori ve besin yüklemesi yapmak kalp krizi riskini arttırmaktadır. Diğer dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ise sahura kalkma alışkanlığıdır. Yoğun iş temposu nedeni ile yorgun düşen bedenlerimiz gece kalkmaya zorlansa da sağlığınızı ön planda tutmalı ve sahura kesinlikle kalmalısınız. Gece atıştırmalık besinler tüketip yatmak, kan şekerinizde ve tansiyonunuzda dalgalanmalara sebep olur. Sahura kalkmadan oruç tutan kişilerde, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk ve dikkatsizlik gibi sorunlar gözlenir.

Sahur sofranızdan suyu eksik etmeyin
Vücudunuz gün boyu aç kalması nedeni ile sahurda alınacak besinler çok önemlidir. Özellikle protein içeren besinler midede daha uzun süre kalmaları nedeni ile tokluk sürenizin uzamasına neden olacaktır. Buna ek olarak lifli besinlerin barsaklardan yavaş sindirildiği düşünüldüğünde kesinlikle doğru bir seçimdir. Yağlar ise uzun süre tokluk sağlamamasının yanında, gün içerisinde aç kalan vücudunuzun besinlerle alınmış olan yağları direk olarak depolayacağını unutmayınız. Yine tokluk süresinin uzun olmasını sağlayacak içecekler ise süt ve ayrandır. Su ise iftardan sahura kadar 1-1,5 litre içilmelidir. Çay ve kahve vücuttan su atımını arttıracağı için mümkün olduğunca kısıtlı tüketilmelidir. İftar sofralarında ise, hurma veya su ile açılan oruç hafif bir öğün olan çorba, salata ve tam buğday ekmeği ile devam etmelidir. Asıl önemli olan bu noktada 20 dakika yemeğe ara vermenizdir. Çünkü ani besin alımı size ve vücudunuza zarar verecektir. 20 dakika sonrasında ise menünüzde yer alan besinleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Oruç tutması sakıncalı bireyler..
Dini görevlerinizi yerine getirmek tabiî ki her birey için çok önemlidir. Ama bazı rahatsızlıkları olan bireylerin özellikle bu dönemde sağlıklarını daha ön planda tutup oruç tutmamaları önerilmektedir. Özellikle şeker hastaları, gebe ve emzikli kadınlar,  çok yaşlılar, kalp, karaciğer veya böbrek hastalığı olanlar, düzenli ilaç kullanmak zorunda olan bireyler, gelişme çağındaki çocukların oruç tutması sağlıkları açısından sakıncalıdır."

 

Menü örneği..
SAHUR:
1 kâse ezogelin çorba
2-3 dilim tam buğday ekmek
Söğüş hazırlanmış domates-salatalık
1 kase yoğurt
2-3 su bardağı su
 Veya
1 adet haşlanmış yumurta
1 dilim peynir
1 dilim hellim veya kaşar peyniri
3 adet tuzsuz yeşil zeytin 
Söğüş çiğ sebzeler
2-3 dilim tam buğday ekmeği
2-3 su bardağı su
İFTAR: Ev menüsü
1 su bardağı su
1-2 adet hurma veya 1-2 adet zeytin
1 kase az yağlı çorba
Çoban veya göbek salata
1 dilim çavdar ekmeği
20 dk sonra: 3 köfte kadar ızgara et (sebze garnitür ile)
4 yemek kaşığı bademli pirinç pilavı
1 kâse yoğurt veya 2 bardak ayran
2 dilim çavdar ekmeği
         
İFTAR: Restoran Menüsü
1 su bardağı su
1-2 adet hurma veya 1-2 adet zeytin
1 kase mısırlı mantar çorba
½ porsiyon peynirli Akdeniz salatası
10-15 dk arkadaş sohbetinden sonra;
½ porsiyon tereyağsız pidesiz İskender
4 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği
Salata bardan seçmeler(limon soslu)
2 küçük dilim Ramazan Pidesi
Akşam yemeğinden 3 saat sonra
Ev Menüsü için: 2 porsiyon taze meyve
5-10 adet fındık veya 2 adet tam ceviz
Restoran Menüsü için: 1 porsiyon güllaç
Yatmadan önce: 1 su bardağı su + 1 porsiyon taze meyve 
veya 1 su bardağı yağsız tarçınlı ılık süt  (Diyetisyen Serkan TUTAR) http://www.bizimsaglik.com/c/ho.asp?id=5143    www.e-diyetisyen.com 

This entry was posted on Cuma, Eylül 19th, 2008 at 14:15 and is filed under BESLENME. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Yorum Yaz